I’m So Angry
(I Made a Sign)

Pop-up museum over revoluties en protest

Pop-up Museum

Tot 2019
Waar ben jij boos over? En zou jij je leven wagen voor je idealen? De Europese geschiedenis kent veel voorbeelden van mensen die dat deden. Constantin Jinga bijvoorbeeld werd neergeschoten tijdens de Roemeense revolutie en noemt die dag toch de gelukkigste van zijn leven. Leer Jinga en vele anderen kennen in het I’m So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum, een reizende expositie over revolutie en protest, die je ook confronteert met je eigen idealen.

“Voor mijn ogen werd het standbeeld van Stalin neergehaald. 'Whoeeeeeee' klonk het uit duizenden kelen tegelijk. Het voelde als een vulkaanuitbarsting”, zegt Laszlo Baranyi (1926) over de Hongaarse opstand in 1956. Verandering kan beginnen bij een schreeuw van boosheid door een enkeling of een simpel lied gezongen door duizenden. Een revolutie kan beginnen met een aangestoken kaars of protestbord in de handen van ontelbaren.

Protest is een machtig instrument van de machtelozen. Wanneer het verschil tussen gedroomde toekomst en dagelijkse realiteit te groot wordt, komen mensen in opstand. Ze ontwaken uit hun lethargie of overwinnen hun angst en besluiten de straat op te gaan. In kranten en op televisiestations zie je dan massa’s demonstranten, die zich bewegen als één organisme, maar wie beter kijkt ziet individuen. Een student wiskunde, een moeder met kind, een man van middelbare leeftijd die zijn baan net verloren is.

I'm So Angry Museum

icpar_imsoangry

Het I'm So Angry (I Made a Sign) Pop-up Museum is een reizende expositie (van Boedapest tot Amsterdam, van Tallinn tot Tokyo) over revolutie en protest en toont de verhalen van gewone mensen uit heel Europa, die tussen 1956 en 1989, in opstand kwamen tegen het gezag. Mensen die streden voor vrijheid en democratie, en die vaak per ongeluk helden werden. Mensen als  Constantin Jinga bijvoorbeeld: hij streed tegen de Roemeense dictator Ceausescu en werd neergeschoten. Toch noemt hij die dag toch de gelukkigste van zijn leven. Of lees over Mirka Chojecki-Nukowska, die in stilte weerstand bood in communistisch Polen- totdat ze haar vaderland moest ontvluchten.

Hun verhalen roepen onherroepelijk de vraag op: wat had ik gedaan in hun situatie? Een actuele vraag, misschien wel meer dan ooit. Het is immers de tijd van de boze burger; populistische leiders zijn onverminderd populair en grote protestacties zijn terug van weggeweest. In het pop-up museum stellen we je de vraag: Waar ben jij boos over? En heb je ook een oplossing? Maak in de interactieve fotocabine je eigen protestbord en voeg jouw slogan voor de toekomst toe aan de collectie van het museum. Meer dan 1000 Europeanen gingen je al voor.

Welkom in het I’m So Angry (I made a Sign) Pop-up Museum:

  • 22 en 23 oktober 2016, Budapest/Hongarije @Szimpla Kert
  • 9 februari 2017, Amsterdam/Nederland @Pakhuis de Zwijger
  • 23 februari - 23 april 2017, Tallinn/Estland @Museum of Occupations
  • 8 – 13 juni 2017, Boekarest/Roemenië @Green Hours Garden
  • 18, 19 en 20 augustus 2017, Biddinghuizen/Nederland @ Lowlands Festival
  • 28 oktober 2017, Amsterdam/Nederland @ Brainwash Festival
  • 4 november 2017, Amsterdam/Nederland @Framer Framed, Museumnacht
  • 24/29 november 2017, Tokyo/Japan @ Shibaura House, nl/minato
  • 5 maart 2018 - Raad voor het Openbaar Bestuur, presentatie essaybundel over de ontevreden burger - De Balie, Amsterdam.
  • 23-31 maart 2018 - Movies that Matter Film Festival - Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag, Den Haag.
  • 14 juni 2018 - Grootste Kennisfestival - Deventer
  • 1 november - Themamiddag '18 68 18' door het Duitslandinstituut - Melkweg, Amsterdam. (entree 10 euro, 7,50 euro voor studenten)
  • 7-8 december 2018, opening 'Maastricht working on Europe', Onze Lieve Vrouweplein, Maastricht
  • 11 december 2018 - 7 januari 2019, Centre Céramique, Maastricht

Bent u geïnteresseerd in het pop-up museum voor een evenement, festival of conferentie?
Laat het ons weten via: info@ironcurtainproject.eu

Share this