Carmen Gheorghe

voorkomt dat alle Roma-vrouwen huisvrouw worden

Carmen Gheorghe groeide op in de Roma-gemeenschap in Roemenië. In haar jeugd waren alle Roma-vrouwen huisvrouw en moeder. Haar leraren gingen er vanuit dat Roma-leerlingen niet gingen studeren aan de universiteit, dus werd Gheorghe automatische naar een kleermakersschool gestuurd. Maar Gheorghe besloot tegen die verwachtingen van haar gemeenschap in te gaan, geïnspireerd door het feit dat de sterkste mensen in haar familie vrouwen waren. Ze werkte in kleermakerswinkels, ging naar de avondschool om haar middelbare schooldiploma te halen, en vertrok daarna naar de universiteit. Ze studeerde onder andere gender en Roma-geschiedenis en promoveerde in de politieke wetenschappen. Nu helpt ze Roma-meisjes en -vrouwen met hun toekomstplannen.

“Roma-vrouwen zijn niet machteloos en hebben geen laag zelfbeeld. Er wordt simpelweg nooit gevraagd: wat wil je? Hoe zie jij de dingen?”

– Carmen Gheorghe

Carmen Gheorghe ging werken en kreeg de kans om naar de VS te gaan. Maar ze keerde terug naar haar dorp Mizil, waar ze de basisorganisatie E-Romnja oprichtte, de eerste Romani feministische organisatie in Roemenië. Ze moet daarin niets weten van de betuttelende, door mannen gedomineerde, top-downbenadering van de meeste organisaties die minderheden proberen te helpen. Gheorghe stelt Roma-vrouwen in staat zélf het heft in handen te nemen bij kwesties als gender, seksuele identiteit, vrouwenrechten (abortus, gelijkheid), huisvesting en lokale infrastructuur. Ze hoopt dat de Roma-vrouwen die zij lesgeeft ook toekomstige generaties zullen inspireren.

De status quo in de tijd van Carmen Gheorghe:

Meer dan 80 jaar na de Holocaust en 160 jaar na de afschaffing van de slavernij in Roemenië zijn Roma-vrouwen nog steeds het doelwit van talloze vormen van discriminatie: of het nu gaat om de traditionele rolverdeling in het gezin, of de vele seksistische en racistische aanvallen.  Ze worden systematisch beperkt in de toegang tot werk, gezondheidszorg, politieke en publieke vertegenwoordiging.

“Je zal twee keer zoveel leren, drie keer zo hard werken, en je zult voortdurend goed voor de dag moeten komen, zodat de mensen om je heen zien dat je een schone vrouw bent.” 

– Waldemar Fydrych

HET HEDEN

MELINA MERCOURI

Filmster Melina Mercouri zette haar leven en carrière op het spel in haar strijd tegen de Griekse junta. (Griekenland - jaren ‘60)