Elisabeta Rizea

a luptat din munți împotriva regimului comunist

Elisabeta Rizea a fost o țărancă româncă care s-a alăturat unui grup de rezistență anticomunistă în anii '50. În România, spre deosebire de Polonia și Cehoslovacia, în România nu a existat prea multă rezistență organizată, dar existau mici grupuri de rezistență izolate în munți.

Unchiul lui Rizea a fost ucis de poliția secretă. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a alăturat rezistenței. Ea le furniza luptătorilor din rezistență bani și hrană și, pentru că spiona și guvernul, putea furniza informații cruciale pentru rezistență.a

"Când acești comuniști nenorociți au venit la putere, ne-au luat totul, pământul, căruțele de lemn, părul din cap. Totuși, ceea ce nu au putut lua a fost sufletul nostru."

Elisabeta Rizea

Status quo în vremea Elisabetei Rizea:

Între 500 000 și 2 milioane de români au fost uciși de regimul comunist.

La apogeul său, Securitatea, faimoasa poliție secretă a României comuniste, a angajat aproximativ 11 000 de agenți. A fost una dintre cele mai brutale forțe de poliție secretă din lume, responsabilă pentru arestarea, torturarea și moartea a mii de oameni.

Jumătate de milion de cetățeni-informatori și-au spionat vecinii, colegii și rudele (într-o țară cu o populație de 22 de milioane de locuitori în 1985).

Era o viață grea pentru cei care se opuneau regimului. Erau permanent amenințați și li se impuneau restricții severe în viața de zi cu zi. Elisabeta Rizea a fost întemnițată în diferite momente și a îndurat torturi care au handicapat-o pentru tot restul vieții. Dar nu și-a trădat niciodată camarazii care luptau pentru a oferi poporului român o viață dreaptă.

După căderea Uniunii Sovietice, povestea lui Rizea a devenit cunoscută publicului. Ea a schimbat imaginea rolului femeii, considerată cândva pasivă, sub regimul autoritar. Rizea a reprezentat acele femei care au luptat împotriva opresorului și au suferit consecințele.

"Nu am nicio legătură cu politica, sunt o femeie simplă".

– Elisabeta Rizea

Prezentul

Jerry Afriyie 

Jerry Afriyie le-a spus olandezilor că festivalul lor tradițional este rasist. Olanda, anii 2010.