Carmen Gheorghe

le împiedică pe femeile rome să ajungă toate casnice

Carmen Gheorghe s-a născut ca parte a minorității rome din România. Când a crescut, femeile rome erau limitate la a fi casnice și mame. Învățătorii ei nu aveau așteptări academice pentru elevii romi, așa că a fost trimisă la o școală de croitorie. Inspirată de faptul că cele mai puternice persoane din familia sa erau femeile, Gheorghe a decis să lupte împotriva așteptărilor comunității sale. Lucrând în croitorii, a urmat cursuri serale pentru a termina liceul și apoi a mers la universitate. A studiat subiecte precum genul și istoria romilor și a obținut un doctorat în științe politice.

"Femeile de etnie romă nu sunt neputincioase sau cu o stimă de sine scăzută. Pur și simplu nu sunt niciodată întrebate: Ce doriți? Cum vezi tu lucrurile?"

– Carmen Gheorghe

Carmen Gheorghe a început să lucreze și a avut ocazia să plece în Statele Unite. Dar s-a întors în satul său Mizil, unde a fondat organizația de bază E-Romnja, prima organizație feministă romă din România. Ea s-a desprins de abordarea condescendentă, dominată de bărbați și de sus în jos a majorității organizațiilor care încearcă să ajute minoritățile. Gheorghe le oferă femeilor rome posibilitatea de a face ele însele schimbările în ceea ce privește aspecte precum genul și identitatea sexuală, drepturile femeilor (avort, egalitate), locuințele și infrastructura locală. Ea speră că femeile rome contemporane pe care le învață despre drepturile și posibilitățile lor vor inspira și generațiile viitoare.

Status quo la vremea lui Carmen Gheorghe:

La mai bine de 80 de ani de la Holocaust și la 160 de ani de la abolirea sclaviei în România, femeile rome sunt încă ținta a numeroase forme de discriminare: de la rolul tradițional în familie și comunitate până la frecventele atacuri rasiste și sexiste asupra sexualității și drepturilor lor. Femeile rome sunt sistematic restricționate în ceea ce privește accesul la muncă, la asistență medicală, la reprezentare politică și publică.

"Oamenii trebuie să înțeleagă că, în comunitățile de romi, sexismul și patriarhia sunt o oglindă a unei societăți la fel de sexiste și patriarhale."

– Waldemar Fydrych

Prezentul

MELINA MERCOURI

vedeta de cinema care a riscat totul pentru a lupta împotriva juntei grecești. (Grecia, anii 1960)