Ildikó Juhász

icoană lesbiană în Ungaria comunistă

În Ungaria comunistă, homosexualitatea nu era acceptată și, prin urmare, redusă la tăcere. Ildikó Juhász a devenit o icoană lesbiană, deoarece a fondat un loc în care comunitatea lgbtq+ putea fi ea însăși. Juhász a fost managerul cinematografului Ipoly din Budapesta. Cinematograful era deținut de regimul comunist, iar comisia de cenzură de stat decidea ce filme puteau vedea oamenii. În ciuda acestui control strict al statului, Juhász a organizat petreceri legendare, spectacole și proiecții pentru comunitatea lgbtq+ în barul secret al cinematografului.

"Aveam teribil de puține informații. În anii '80, cred că au fost publicate 3 cărți cu titluri precum "O companie de homosexuali", o literatură groaznic de superficială, un gunoi."

– Ildikó Juhász

Petrecerile lui Ildikó Juhász nu puteau fi mediatizate. Totul trebuia să fie ascuns, din cauza riscului unor raiduri ale poliției, deși acest lucru nu se întâmpla des. Oricum, autoritățile îi supravegheau îndeaproape pe cei suspectați că sunt homosexuali. Poliția ținea dosare și îi spiona. Existau foarte puține spații sigure în care homosexualii să se adune și niciun loc special pentru lesbiene. Ipoly a fost primul și, pentru o lungă perioadă de timp, singurul loc care a organizat și întâlniri exclusiv pentru lesbiene. Juhász a jucat un rol esențial în crearea de oportunități de relaționare pentru lesbiene.

Status quo-ul în timpul lui Ildikó Juhász:

În timpul comunismului, persoanele lgbtq+ nu puteau participa la viața publică. Aceștia trebuiau să își ascundă orientarea sexuală și se confruntau cu discriminare și represiune.

În Ungaria comunistă, actele homosexuale au fost dezincriminate în 1962.

Cu toate acestea, locurile în care se adunau homosexualii erau deseori încă percheziționate de poliție. Vizitatorii trebuiau să prezinte un act de identitate și erau persecutați de poliția secretă. Homosexualii își puteau pierde locul de muncă dacă erau descoperiți.

"Atunci, la fel ca acum, existau idei că această orientare ar trebui să fie vindecată."

– Ildikó Juhász

Prezentul