Rebellen zien de wereld door een andere bril dan de meeste mensen.
In de alledaagse realiteit zien zij iets wat anderen niet zien.
En het bevalt ze niks.
Ze hebben visioenen van iets onvoorstelbaars, een andere wereld.
En ze zijn bereid ervoor tegen de stroom in te gaan, te vechten,
soms zelfs hun leven te wagen.
Zijn ze gek? Jazeker!
Gevaarlijk? Sommigen vinden van wel.
Hebben ze altijd gelijk? Zeker niet altijd.
Remember the Rebel is een reizende pop-up expositie
Geweest:
- 2 april – 2 mei 2024: Wrocwav, Polen
- 10 mei – 10 juli 2024: Cluj, Roemenië
- 2 – 30 november 2023: Parktheater, Eindhoven
- 8 februari – 4 maart 2024: Stadsschouwburg Nijmegen
Wil je pop-up expositie boeken, mail naar info@ironcurtainproject.eu
Rebel with a Cause - Game
De Dominante Dictator is al tientallen jaren aan de macht in jouw land. Niemand is vrij om te zeggen of te doen wat ze willen. Iedere vorm van rebellie wordt hardhandig onderdrukt. Maar jij voelt dat je in opstand moet komen! Kun jij de Dominante Dictator van zijn voetstuk stoten? Hij zal proberen je tegen te houden door de politie achter je aan te sturen en andere burgers over te halen je te verraden. Maar gelukkig bestaat er een manier om iedereen – zelfs tegenstanders – te overtuigen van jouw idealen, zodat zij zich bij jouw strijd aansluiten. Succes!
Het belang van rebellie
“Een rebel is een deelnemer aan de maatschappij die actief de status-quo bevraagt en het doel heeft die te veranderen”
Wie onrecht wil bestrijden, moet het wel eerst zien. Dat klinkt als een open deur, maar culturele normen, ingesleten patronen, dwingende en ongeschreven regels maken ons tot vissen in het water. We merken het water pas op als iemand ons ervan bewust maakt. Veel dingen die we nu absurd en onrechtvaardig vinden, waren een paar generaties of soms nog korter geleden volstrekt normaal: de dominante positie van de man over de vrouw, de ontkenning en afwijzing van homoseksualiteit, discriminatie van mensen van kleur of etnische minderheden etc.
Om de status-quo op te merken en te veranderen, is een flinke portie rebellie nodig. Wie als eerste opstaat kan namelijk nogal wat tegenwind verwachten. Je belandt in discussies, wordt voor gek verklaard, tegengewerkt en in het ergste geval ook bedreigd en zelfs vermoord.
We leven in een tijd waarin democratische waarden worden betwist, oorlogen worden gevoerd en nieuwe autoritaire leiders opstaan. Feiten zijn meningen en desinformatie wordt bewust verspreid. Het water is troebel. En dat terwijl de mensheid grote problemen wacht.
Hoog tijd om rebellen te bestuderen. Uit rebellie zijn de sociale bewegingen geboren die Europa gevormd hebben. Rebellen zorgden voor democratisering en streden voor gelijkheid en vrijheid.
Wat kunnen we van ze leren? Hoe lukt het rebellen om autonoom te denken? Welke strategieën hanteren ze en hoe houden ze vol? Wat bereiken ze? Zijn ze altijd ‘goed’, of zijn er ook slechte? Wie zijn in jouw ogen de rebellen van tegenwoordig? En wat wil jij eigenlijk veranderen als je zou kunnen?
Colofon
Een Autres Directions and Iron Curtain Project productie
Concept: Aldus’ producties
Creative direction: Tijl Akkermans and Emmie Kollau
Tekst en research: Catrien Spijkerman en Emmie Kollau, i.s.m studenten van Radboud University student Honors Program
Design: Tijl Akkermans and Kars van den Heuvel
Illustraties en artwork: Mart Veldhuis
Special production: Hans Jansen
Game design en development: BlewScreen
Muziek: Bram Kniest
Webdevelopment: Joeri Wetters
Engelse vertaling en eindredactie: Heleen Schröder
Met speciale dank aan:
Hugo Cid, Kaja Gorczyca, Yoram Kremers, Lisa Lanius, Eva Pogosyan, Roy Schieven, Lennart Slagter, Tessa Schuerman, Susan Weghorst, Elise van Zijst.
Dit project is een initiatief van Stichting Autres Directions (NL) i.s.m IoDeposito (IT), Krzyzowa Foundation (PL) and Polylogos (RO) .
Financieel mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.