Alle verhalen
Wat als je de status-quo niet meer voor lief neemt? Rosa Parks deed het door als zwarte vrouw niet op te staan van een ‘blanke plek’ in de bus; Dolle Mina's door baas in eigen buik te eisen en Harry Thomas door ruim voor het homohuwelijk te trouwen met zijn vriend in de rooms-katholieke kerk. In 1968 overspoelde een golf van protest en creativiteit de wereld. Wat nou als we het allemáál anders gaan doen, leek een hele generatie zich gelijktijdig af te vragen. In het WHAT IF!? Pop-up Museum zetten we de 'status-quo-omverschoppers' in de spotlight. En we vragen jullie om je meest briljante ingeving toe te voegen aan de collectie.
Lees verder8 minuten
Wie de wereld door de ogen van de rechtse Poolse media bekijkt, krijgt een heel andere versie van de werkelijkheid voorgeschoteld dan degene die de wereld ziet door de bril van de progressief-liberale media. Ook na de val van het communisme bepaalt in Polen de machthebber het leidende verhaal in de media. Sinds de rechts-conservatieve PiS-regering aan de macht is, groeit echter de bezorgdheid daarover. Tijdens het Grote Poolse Mediadebat in maart 2018 zaten journalistieke ‘vijanden’ voor even gebroederlijk naast elkaar, maar niet voor lang.
Lees verderTwee generaties, één verhaal
9 minuten
In 1968 schreef Andrej Sacharov een baanbrekend essay tegen kernwapens en de wapenwedloop van de Koude Oorlog. De Sovjetautoriteiten namen het de gerespecteerde Russische kerngeleerde niet in dank af en verbanden hem later naar een flat in Gorki. In die flat woont ook de dan nog jonge Ljoebov Potapova. Ze durfde niet met de beroemde dissident te praten. Nu is ze directeur van het Sacharov-museum. Bezocht wordt het nog maar nauwelijks, terwijl Sacharovs essay 50 jaar na publicatie zo actueel is. Potapova: 'Geen enkele wereldleider heeft zijn eigenschappen.'
Lees verderTwee generaties, één verhaal
16 minuten
In januari 2017 begonnen in Roemenië de grootste demonstraties sinds de revolutie van 1989. Het was het begin van een jaar vol protesten in het door corruptie geteisterde land. Twee mannen over het verlangen naar verandering en het vuur van de strijd. Priester Constantin Jinga werd neergeschoten in 1989: “Die dag was de gelukkigste in mijn leven.” Theatermaker Vlad Dragomirescu werd geboren in 1989 en gaat zo vaak mogelijk de straat op: “De revolutie is nog lang niet voltooid.”
Lees verderTwee generaties, één verhaal
10 minuten
De beelden van uitgemergelde kinderen als beesten opgesloten in Ceauşescu’s weeshuizen, schokten in 1990 de hele wereld. Er is een hoop veranderd; Roemenië wordt zelfs een ‘voorbeeldland’ genoemd. Maar Vișinel Balan (30) en Daniel Rucareanu (40), beiden opgegroeid in één van Ceauşescu’s huizen, strijden bijna dertig jaar na de val van de Roemeense dictator nog steeds voor een betere opvang voor kinderen. De één door de hedendaagse schandalen aan te kaarten, de ander door zijn blik op het verleden te richten.
Lees verderInterview
13 minuten
In Boekarest scoor je net zo makkelijk een 'soja latte' als in Amsterdam; de centra van grote Europese steden zijn in sommige opzichten nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden. Toch lijkt de kloof tussen Oost- en West-Europa sinds enkele jaren niet kleiner, maar juist groter te worden. In de serie East/West onderzoeken we cliché’s, misverstanden, (voor)oordelen en onbegrip over en weer.
Lees verder7 minuten
Vijf dagen lang zegt Ioana Tudor geen woord. In het centrum van Boekarest herhaalt ze de stiltestaking die haar vader in 1990 hield uit protest tegen het toenmalige Roemeense regime. De actie veranderde zijn leven en dat van zijn familie totaal, maar in Roemenië bleef te veel hetzelfde.
Lees verderTwee generaties, één verhaal
10 minuten
Ook al hebben ze geen dag geleefd onder het communistisch regime, ook de Oost-Europese twintigers van nu worden nog beïnvloed door het verleden. Wij vroegen studenten hun grootouders aan de tand te voelen.
Lees verderTwee generaties, één verhaal
14 minuten
Protest en activisme zitten de Tsjechen niet bepaald in het bloed. Eens in de zoveel tijd probeert een eenzame activist wanhopig de burgers wakker te schudden. De 18-jarige student Jan Zajíc stak zichzelf in 1969 in brand, in de hoop de vonk te zijn die de massa zou aansporen tot verzet tegen de Sovjet-Unie. Ruim 45 jaar later probeert activist Otakar van Gemund (46) met beruchte acties opnieuw de Tsjechen tot protest aan te zetten. ‘Ik moet wel, want niemand anders doet het.’
Lees verderTwee generaties, één verhaal
16 minuten
Constantin Jinga werd neergeschoten tijdens de Roemeense revolutie, maar noemt die dag toch een van de gelukkigsten van zijn leven; Killa Mirka's hele jeugd in Estland was één groot protest en László Nagy bewerkstelligde grote veranderingen met een simpele picknick. Tien individuen vertellen waarom ze op een dag besloten in opstand te komen tegen het gezag.
Lees verderTwee generaties, één verhaal
7 minuten
Vijftien jaar lang werkte Peter (76) voor de Stasi op Checkpoint Charlie, de beroemdste grensovergang in de Berlijnse Muur. Hij ontwikkelde daar een gezichtsherkenningsmethode die de paspoortcontroles waterdicht moest maken. Elke (46) liep mee in de demonstraties van ´89 die tot de val van de Muur leidden. Ze werkt nu voor een bedrijf dat gezichtsherkenningssoftware ontwikkelt – onder andere voor Europese grenscontroles, die steeds verder aangescherpt worden.
Lees verderTwee generaties, één verhaal
Hongarije brak zesentwintig jaar geleden als eerste het IJzeren Gordijn open. Een generatie later is het land het eerste in Europa dat een fonkelnieuw metershoog hek langs zijn grenzen plaats; ditmaal niet om mensen binnen te houden, maar om ze buiten te sluiten. Een verhaal in tekst en documentaire fragmenten van twee mannen aan de grenslinie die zich plots in het brandpunt van de geschiedenis bevinden.
Lees verder30 minuten
Waargebeurde verhalen over de communistische tijd die mensen nooit eerder durfden te vertellen. Bekijk de animaties, lees de brieven en luister naar getuigenissen uit Tsjechië.
Lees verderTwee generaties, één verhaal
16 minuten
De bergschoenen van vader, een oude vijzel, een elektrisch weerstandje – het lijken doodnormale voorwerpen, maar ze vertellen verhalen over angst en hoop, geschiedenis en heden.
Lees verderDocumentaire
11 minuten
Dumitru Tudor ontvluchtte met zijn gezin Roemenië na de val van Ceaușescu. Zijn dochter Ioana was negen jaar oud. Zijn verhaal werd onbedoeld ook háár verhaal.
Lees verderTwee generaties, één verhaal
9 minuten
Mirka Chojecki-Nuckowska (60) vluchtte in 1987 met drie jonge kinderen van Polen naar Nederland. Haar jongste dochter Ewa weet liever niet waarom.
Lees verderTwee generaties, één verhaal
8 minuten
Fotografe Neringa Rekašiūtė (27) groeide op in een vrij en onafhankelijk Litouwen. Toch is ze bang voor Rusland. En zij niet alleen: om zich sterker te maken tegenover de Russen voerde Litouwen begin dit jaar de dienstplicht weer in. Violist Misha Furman (67) snapt wel waar ze bang voor is. Hij groeide op in Litouwen tijdens de Sovjettijd. “Angst zit in ons DNA.”
Lees verderTwee generaties, één verhaal
11 minuten
Andreas Möller (71) zat als negentienjarige jongen twee jaar in de Stasi-gevangenis. Hij strijdt nu voor meer openheid en verwerking van de DDR-geschiedenis. Christian Schaft (23), het jongste lid van Die Linke in Thüringen, kijkt liever vooruit. Al is dat best lastig.
Lees verder